Sunday, August 13, 2006

Specialistul...

Orasul meu s-a pricopsit cu (inca) o televiziune.Cea vechea avea program ceausist (de la 9 la 10 seara).
Aceasta noua este cea mai tare (dupa cum se autointituleaza) din parcare. E un mertzan portocaliu decapotabil in care urla manele in parcarea plina de Dacii.
In urma unui e-mail in care sesizam cateva posibile imbunatatiri, am primit invitatia de-a discuta cu "sefu`".Pentru prima oara in viata mea am inteles expresia "vorbesc cu peretii".Adica am fost invitat nu ca sa mi se asculte parerile ci ca sa aflu ca domnu` sef e specialist in marketing; apoi ca experienta lui media de 15 ani l-a invatat ca tre` sa fii nesimtit...etc.
Eu aveam o mare problema cu reclamele.Dom`le, asa niste aberatii rar poti vedea. Idei proaste, filmare proasta, sunet in care fiecare P,T,S e insotit de o pocnitura...Nu, nu kitsch-uri.Macar alea incearca sa imite o idee oarecum originala.
Un exemplu: La o margine de strada, o don`shoara cu o fusta de 3 degete face semn cu mana la masini.(la ce v-ati gandit pana acum?)Opreste un taxi, se urca in spate.In cadrul urmator, o vedem pe locul din fata, isi trece mana prin par cu o miscare lasciva si exclama languros "Aaaahhhhhhhh, ce biiine eeeeeee.....".Urmeaza un sir de taxiuri care, la o intersectie se desira, unul stanga, unul dreapta; totul in timp ce un nene ne maltrateaza urechile spunandu-ne ca firma lor de taximetrie e mare si tare.

Domnu` specialist ma lamureste: "atata timp cat ati observat-o, inseamna ca si-a atins scopul".Aaham...si un rahat pe trotuar il observ, insa il ocolesc...
Acelasi specialist in marketing, in emisiune: "sunati-ne , spuneti ce nu va place...."; suna cineva si il ia la rost "...lasa dom`le invitatul sa vorbeasca, nu mai vorbi dumneata pentru el"...."; "...aaaaa, credeam ca sunati ca sa ne laudati, daca nu va place, aveti telecomanda la indemana".
Dom` specialist, marketingul presupune atragerea de (potentiali) clienti, nu indepartarea lor.Dar...eu nu sunt specialist, asa ca, poate gresesc.
Am vrut sa ii explic ca lucrurile nu trebuie amestecate, ca fiecare trebuie sa fie bun pe felia lui...ca ii trebuie om pentru "concept" care sa vina cu idei adevarate pt reclame , ca mai apoi trebuie un regizor (sau scenarist..) care sa creeze un cadru pentru ideea initiala si, ca in final, cameramanul si sunetistul isi fac treaba - totul terminandu-se la montaj....Ma rog.. trebuie folositi actori (sau modele), trebuie un anumit fel de machiaj, costumatie...etc.
Am renuntat insa.Nu merita osteneala, dom` director este, oricum, specialist in toate asa ca le face singur, concept media, text, scenariu....
Imi pare rau de cei care au investit o gramada de bani acolo.Au bagat bani si au angajat oameni care fac lucrurile dupa stilul specific romanesc "lasa ba, ca merge si asa".Merge asa, se vor obisnui asa - si nimeni nu-i va mai scoate din aceasta rutina.

Una peste alta, a fost o discutie interesanta, servita intre bucati de carne si varza "care este" - dom` specialist era in pauza de masa.
Pofta buna la... varza...!!!


4 comments:

Anonymous said...

Stii vorba aia "Nu te pune cu prostu' ca are mintea odihnita" :)

Florin Nastasa said...

A...pai nu e vorba de incercat puterile aici. Incerc doar sa evidentiez anumite aspecte ale vietii; unele mai bune, altele mai rele.Cele rele trebuiesc schimbate, cele bune ... trebuie facute si mai bune. Doar in felul asta putem evolua.

Anonymous said...

Mie personal mi-ai placut mult,si comentariul si pozele sunt de calitate.Multumesc .Keith.

Anonymous said...

Mai draga(citez acici pe un cunoscut politician)din intamplare am dat peste blogul tau..ceea ce observ e numai greatza si multa scarba(un cuvant urat dar asta se potriveste).Nu toti is imbecili si prosti...poate faptul ca traiesti intr-un oras mic te face sa te indobitocesti acolo.tot spui ca vrei sa pleci..pleaca draga nu te tine nimeni in loc..lumea e larga.Fa pasul decisiv ca vorba aia in afara sunt cainii cu covrigi si toti il citesc pe Hesse.Hai ma fii serios si priveste realitatea!nu sunt o nationalista dar am mai vazut si eu lumea si crede-ma nu e mare diferentza.Iti dau un sfat prietenesc:ori emigrezi(ceea ce ar fi de apreciat ca ne scpai pe noi de o grija)ori iti iei o lamaie si o storci(nu are rost sa dau explicatii la ce foloseste lamaia)poate asa vor veni si zile mai senine peste tine.:)